بازارگاه تحول دیجیتال سازمان تأمین اجتماعی

سازمان تأمین اجتماعی در رویکرد درهای باز خود، به‌دنبال استفاده از توانایی زیست‌بوم نوآوری کشور و شرکت‌های فعال در این حوزه برای جذب راهکارها و خدمات خلاقانه در مسائل پیچیده خود است.

برای اولین گام، شما این فرصت را در 26مین نمایشگاه الکامپ خواهید داشت تا به‌طور مستقیم، خدمات خود را برای معاونان ارشد این سازمان در حوزه مربوطه ارائه دهید (پیچ استارت‌آپ).

درباره پیچ یا ارائه استارت‌آپی

ارائه استارت‌آپی (startup pitch) یا ارائه سرمایه‌گذاری/ خرید خدمت، فرصتی است تا در چند دقیقه به بیان توانایی‌ها، خصوصیات برجسته و چشم‌انداز کسب‌وکار خود برای پاسخ‌گویی به نیازهای بازار بپردازید و تأمین‌کنندگان سرمایه در فناوری را متقاعد کنید تا مشتری کسب‌وکار شما شوند.

معرفی رویداد

اخبار نمایشگاه

ارائه بده؛

در نمایشگاه 26مین نمایشگاه الکامپ، خدمات یا راهکارهای خودت رو بی‌واسطه به مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ عرضه کن….

حمایت بگیر!

با یه ارائه خوب، می‌تونی شرکت‌های بزرگ رو مشتری خدمات خودتت کنی؛ ما به این می‌گیم حمایت مبتنی بر ارائه خدمت.

اولین بازارگاه مبتنی بر تقاضا در زیست‌بوم نوآوری کشور

نیازها و چالش‌های واقعی در سازمان تأمین اجتماعی 

خدمات هوشمند و راهکارهای عملیاتی استارتاپ‌ها/ شرکت‌ها

تأمین هوشمند، پلی ارتباطی بین استارت‌آپ/ شرکت شما و نیازهای واقعی سازمانی است.

چرا به دنبال حمایت از زیست‌بوم نوآوری کشور هستیم؟

گستره وسیع نیازها

تنوع خدمات

ارائه مناسب‌تر خدمات

کمک به کسب‌وکارهای نوپا

تحول دیجیتال

حمایت مبتنی بر خدمت

سازمان تأمین اجتماعی، به‌عنوان بزرگ‌ترین نهاد اجتماعی کشور، در تلاش است تا با حمایت و استفاده از ظرفیت و خدمات زیست‌بوم نوآوری ایران بتواند نیازهای مرتبط خود با این حوزه را برطرف سازد.

چه نوع خدماتی از زیست‌بوم نوآوری کشور را حمایت می‌کنیم؟

ارتباط هوشمند با مشتریان

خدمات مبتنی بر رایانش ابری

سامانه‌های خودکارساز فرایندها

خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی

و دیگر نوآوری‌های مفید برای تحول دیجیتال سازمان تأمین اجتماعی و شرکت‌های تابعه

خدمات شما باید متناسب با نیاز سازمان تأمین اجتماعی یا شرکت‌های تابعه آن باشد.

مراحل پیچ‌استارت‌آپ

بررسی نظام مسائل

اولین گام در این مسیر، بررسی دقیق مسائل ارائه‌شده است. 

انتخاب مسئله مناسب

در این مرحله، متناسب با خدمات و راهکارهای شرکتی خود، باید مسئله‌ای را انتخاب کنید.

ثبت درخواست ارائه

شما می‌توانید با مراجعه به فرم درخواست در همین سایت، درخواست خود را ثبت کنید.

بررسی رزومه و خدمات

هیئت بررسی، اطلاعات و خدمات استارت‌آپ/ شرکت شما را بررسی کرده و در صورت تأیید برای ارائه با شما تماس گرفته خواهد شد.

ارائه در جمع مدیران سازمان تأمین اجتماعی

پس از هماهنگی زمان ارائه، شما ین فرصت را خواهید داشت که در 26مین جشنواره الکامپ (4 الی 7 تیرماه) خدمات خود را که احساس می‌کنید مناسب با نیازهای سازمان تأمین اجتماعی یا شرکت‌های تابعه آن است ارائه دهید.

تفاهم‌نامه همکاری و حمایت

در صورت تأیید و رضایت کارشناسان و مدیران حاضر در جلسه پیچینگ، تفاهم‌نامه همکاری با استارت‌آپ یا شرکت شما بسته خواهد شد.

نظام مسائل و نیازهای سازمان تأمین اجتماعی

معاونت درمان
  • بیمارستان هوشمند

خدمات بهداشت و درمان نه تنها باید با بالاترین استانداردهای کیفیت و ایمنی، بلکه مقرون به صرفه، راحت و انعطاف پذیر باشد، در این راستا بایستی فن آوری ها و شیوه های مهم شناسایی شده تا بتواند چالش های عمده ای که امروزه بیمارستان ها با آن مواجه هستند را پاسخگو باشد و پایه و اساس یک بیمارستان هوشمند را در  آینده فراهم سازد.

بیمارستان هوشمند‘Smart Hospitals’  یا ‘Intelligent Hospitals’ استفاده از سامانه های هوشمند گوناگون الکترونیکی، کنترلی، مخابراتی و نرم افزاری به بهترین نحو ممکن و در کمترین زمان ارتباط موثری بین بخش های بیمارستان، پرسنل با بیماران و نیز مدیریت سیستم برقرار گردد و ارتباطات و تعاملات فیمابین شکل گیرد. اقدامات اجرایی پروژه « بیمارستان هوشمند »، به شرح ذیل‌ می‌باشد:

  • سیستم های مراقبتی از راه دور: تله-مانیتورینگ، تله- مدیسین (اندازه گیری فشار خون، ضربان قلب، اندازه گیری قند خون، نوار قلب و سایر ابزارهای اندازه گیری فیزیولوژیکی از راه دور)، تجهیزات درمانی توزیع دارو (ابزارهای پوشیدنی و یا ایمپلنت)، تجهیزات تله- سلامتی ( دوربین، سنسورها، ارتباطات تلفنی و یا اینترنتی) و نرم افزارهای مراقبتی (ثبت اندازه گیرهای فیزیولوژیکی توسط خود بیمار)
  • وسایل پزشکی شبکه ای: ابزارهای پرتابل ( گلوکومتر)، ابزارهای پوشیدنی خارجی ( پمپ انسولین قابل حمل،دماسنج بی سیم)، ابزارهای کاشتنی ( پیس میکر قلبی)، ابزار های ثابت ( سی تی اسکنر، ایستگاه های توزیعی شیمی درمانی)، ابزارهای حمایتی ( ربات های دستیار)
  • سیستم های احراز هویت: برای ردیابی و تایید بیماران، کارکنان یا تجهیزات بیمارستان مانند تخت استفاده‌ می‌شود. (تگ ها، دستبند های شناسایی، برچسب ها، اتیکتهای هوشمند ( قابل فعال سازی با اولترا سوند)، اسکنر های بیومتریک) و استفاده از تکنولوژی های ،RFID ، CCTV
  • زیرساخت تجهیزات شبکه: مدیای انتقالی، کارت واسط شبکه، ابزارهای شبکه، درگاه هایی بر مبنای IOT ، ابزارهای پرتابل، لپ تاپ، تبلت، گوشی های هوشمند و پیجر، برنامه های کاربردی همراه جهت ابزارهای پرتابل ( نرم افراز اعلان و ارتباط اورژانسی)
  • سیستم های اطلاعاتی درمانی متمرکز: HIS، LIS، RIS، PIS، PACS، سیستم بانک خون، سیستم اطلاعات پاتولوژی، سیستم های اطلاعاتی تحقیقاتی
  • داده ها: داده های کلینیکی و هویتی بیمار، داده های بیمارستانی، سازمانی و مالی، داده های تحقیقاتی، داده های کارکنان، ردیابی ثبت وقایع، جزئیات فروش
  • ساختمان و تاسیسات: سیستم های تنظیم دما و تهویه ، سنسورهای حرارتی، منابع گازهای درمانی، سیستم های هوشمند مدیریت اتاق بیماران، سیستم های هوشمند قفل درب( از طریق موبایل، بیسیم، توکن / برنامه های کاربردی مدیریت قفل)


  • طرح تله‌مدیسین (پزشکی از راه دور)

ارائه خدمات بالینی از راه دور که  از طریق ارتباط دو طرفه بلادرنگ بصورت ویدیویی یا تلفنی بین بیمار و ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی با استفاده از طریق رایانه یا برنامه های تلفن همراه هوشمند صورت‌ می‌پذیرد. سلامت از راه دور را‌ می‌توان به چهار دسته اصلی طبقه بندی کرد که در برخی موارد همپوشانی دارند.

  1. Interactive (تعاملی)
  2. Remote patient monitoring نظارت از راه دور بیمار (دستگاه های بهداشتی سیار مانند فناوری پوشیدنی و برنامه هایی که داده های مربوط به دما، سطح قند خون، فشار خون و سایر علائم حیاتی را جمع آوری‌ می‌کند.)
  3. Store and forward (ارسال مدارک به پزشک متخصص)
  4. تلفن همراه (تلفن همراه فعالیت‌های مراقبت‌های بهداشتی پشتیبانی شده توسط دستگاه‌های تلفن همراه را توصیف کرده و می‌تواند خدمات بالینی از راه دور، مانند مشاوره، و ارتباط بیمار و پزشک از طریق پورتال‌های بیماران سیار باشد.)


  • طرح اینترنت اشیاء پزشکی (IoMT)

اینترنت اشیاء پزشکی (IoMT) مجموعه ای از دستگاه ها و برنامه های پزشکی است که از طریق شبکه های رایانه ای آنلاین به سیستم های فناوری اطلاعات مراقبت های بهداشتی متصل‌ می‌شوند. دستگاه های پزشکی مجهز به Wi-Fi ارتباط ماشین به ماشین را که اساس IoMT است، امکان پذیر‌ می‌کند.ن نمونه هایی از IoMT شامل موارد زیر است:

  1. نظارت از راه دور بیمار (RPM) برای افراد مبتلا به بیماری های مزمن و شرایط طولانی مدت
  2. پیگیری سفارشات دارویی بیمار
  3. ردیابی محل بیماران بستری شده در بیمارستان ها
  4. جمع آوری داده ها از دستگاه های سلامت موبایل پوشیدنی بیماران
  5. اتصال آمبولانس ها در مسیر به مراکز پزشکی به متخصصان مراقبت های بهداشتی

دستگاه‌های IoMT به پلتفرم‌های ابری متصل می‌شوند، جایی که داده‌های گرفته شده ذخیره و تجزیه و تحلیل می‌شوند. IoMT همچنین به عنوان اینترنت اشیا مراقبت بهداشتی (IoT) شناخته‌ می‌شود.


  • داروخانه خانواده

در گردش کار داروخانه سنتی، که شامل فعالیت هایی مانند توزیع دارو، ارائه مشاوره دارویی به بیماران و پاسخگویی به مشاوره های اطلاعات دارویی‌ می‌باشد استفاده از راه حل های فن آوری، ظرفیت بهره وری داروساز را بسیار افزایش‌ می‌دهد. داروخانه خانواده یا Family Pharmacy، یک داروخانه پیشرو در سراسر دنیا که بصورت تخصصی و با هدف ارایه برنامه مدیریت دارو درمان، مشاوره داروساز به بیماران مطرح شده است.


  • کنترل کیفی آزمایشگاه (QC)

این سیستم جهت مکانیزاسیون امور مربوط به کنترل کیفی داخلی آزمایشگاهها بوده که در این سیستم کنترل کیفی دستگاه ها، محلولها، کیتها، ابزار پایه و معرفهای آزمایشگاه در راستای ارزیابی صحت، دقت، حساسیت، پایداری و خطی بودن داده ها و سایر موارد انجام‌ می‌شود. همچنین جهت تکمیل فرآیند کنترل، امکانات دیگری از قبیل تعریف شناسنامه دستگاه ها و معرف ها، تعریف چک لیستهای سرویس ارزیابی و تعمیر و نگهداری دستگاه ها نیز‌ می‌باشد. کنترل کیفی آزمایشگاه ابزاری است برای تضمین کیفیت و شناسایی خطاهای سیستم و مطالعه خطاهایی که بر عملکرد آزمایشگاه تاثیر دارند تا بتوان با کاهش این خطاها و انجام اقدامات اصلاحی، بهینه سازی فرآیندهای کاری و حصول اطمینان به جوابهای گزارش شده حاصل شود.

معاونت بیمه‌ای
  • نقشه (GIS)

با توجه به ضرورت شناسایی کلیه مناطق جغرافیایی کل کشور به تفکیک استان، شهر و شعبه (تامین اجتماعی) در راستای بهره مندی در شناسایی کارگاه ها، محدوده عملکردی شعب و … با امکان جستجوی نقطه به نقطه مورد نیاز‌ می‌باشد.

با توجه به ضرورت تعیین محدوده جغرافیایی سازمان تامین به تفکیک استان، شهر و شعبه (تامین اجتماعی)، امکان جستجوی نقطه به نقطه و …، این سازمان نیازمند نرم­افزاری جهت اجرای فرآیندهای شناسایی کارگاه­ها، انتخاب محل دریافت خدمت مرتبط با محدوده عملکردی شعب و … و همچنین ارایه خدمات مطلوب به ذینفعان سازمان می­باشد.

 

 

  • هوشمند­سازی خدمات سازمان در حوزه بیمه

در راستای اجرای دولت الکترونیک و همچنین هوشمند­سازی خدمات قابل ارایه به ذینفعان، این سازمان در نظر دارد نسبت به هوشمندسازی فرآیندها اقدام نماید.

 

تشکیل پرونده کارگاهی هوشمند

ایجاد امکان تشکیل پرونده کارگاهی به صورت غیرحضوری و برخط توسط کارفرما از طریق سامانه خدمات غیرحضوری سازمان و تعریف کارگاه جدید

 

محاسبه پرونده هوشمند

استفاده از اطلاعات بازرسی الکترونیک کارگاه­ها و لیست هوشمند در راستای محاسبه صورتحساب­های بدهی کارگاه جهت دریافت به هنگام مطالبات و اعلان برخط به کارفرما

 

محاسبه پیمان

صدور مفاصاحساب به پیمانکاران و واگذارندگان کار در قراردادهای پیمان به صورت برخط با کاهش مکاتبات و فرآیندهای دستی و همچنین شفاف سازی عملیات اجرایی

 

تعیین ضریب هوشمند پیمان قبل از انعقاد قرارداد

در راستای هوشمند­سازی ضرایب مرتبط به پیمان­ها و جلوگیری از تخلفات اداری و اعمال سلایق شخصی،  دستاوردهای ذیل مورد نظر‌ می‌باشد

  • آگاهی طرفین قرارداد از روش یا میزان تعیین حق بیمه کارکنان
  • اطلاع رسانی جامع و کامل در خصوص جزییات فرایند میزان حق بیمه و تکالیف و تعهدات واگذارنده و مقاطعه کار در اجرای ماده 38 قانون تامین اجتماعی
  • ایجاد وحدت رویه در تعیین حق بیمه کارکنان شاغل در قرارداد
  • کاهش اعتراضات وارده از سوی مقاطعه کاران در هسات های تشخیص مطالبات طبق موارد 42 و 43 قانون تامین اجتماعی
  • اجرای هوشمند ماده 37 قانون تامین اجتماعی

ایجاد امکان ثبت درخواست غیرحضوری گواهی ماده 37 قانون تامین اجتماعی از سوی دفاتر رسمی ثبت اسناد و املاک در زمان  نقل و انتقال قطعی – شرطی – رهنی – صلح‌ حقوق یا اجاره املاک تجاری به منظور دریافت مطالبات در قالب مفاصاحساب ماده 37 و همچنین کاهش زمان در وصول مطالبات سازمان.

 

انتقال کسور سوابق حق بیمه از سازمان به سایر صندوق ها

امکان ثبت درخواست غیرحضوری از سوی صندوق بازنشستگی درخواست کننده در خصوص انتقال سوابق متقاضی در زمان اشتغال فرد و انتقال سوابق به صورت برخط 

 

انتقال کسور سوابق حق بیمه از سایر صندوق­ها به سازمان تامین اجتماعی

امکان ثبت درخواست از سوی متقاضی در سامانه خدمات غیرحضوری سازمان تامین اجتماعی و محاسبه دستمزد انتقالی به صورت مکانیزه و همچنین ایجاد سابقه در پایگاه اطلاعات بیمه شدگان پس از وصول حق بیمه 

 

بازرسی الکترونیک هوشمند

با توجه به وجود بازرسی­های متنوع در سازمان در گروه­های مختلف شامل بازرسی فنی بیمه شده، بازرسی کارگاه­های کشفی، بازرسی بیمه شدگان کارگران ساختمانی، بازرسی کفالت و … مستلزم ایجاد نرم­افزار یکپارچه ثبت، رسیدگی و ارسال به سامانه­های مرتبط سازمان می­باشد.

 

حسابرسی دفاتر قانونی

در راستای اجرای حسابرسی از دفاتر قانونی ضروریست فرآیند مکانیزه جهت برقراری ارتباط فیمابین سازمان و موسسه حسابرسی به منظور انجام فرآیند حسابرسی و تبادل اطلاعات دو سویه و همچنین کاهش زمان ارسال اطلاعات مورد نظر این سازمان می­باشد.

 

سامانه تعریف دسترسی­های کاربری

با توجه به وجود نقش های کاربری متنوع در سطوح مختلف سازمان اعم از ستاد، اداره کل، شعبه و کارگزاری، ضرورت ایجاد سامانه­ای جهت کنترل دسترسی­ها با قابلیت ارتباط با احکام سازمانی مرتبط و امکان تغییرات مرتبط براساس احکام صادره  به صورت هوشمند.

نظام مسائل و نیازهای هلدینگ‌ها و شرکت‌های زیرمجموعه سازمان تأمین اجتماعی

شرکت سرمایه‌گذاری صدر تأمین
  • ردیابی نیروی کار

فناوری‌های پوشیدنی توانایی شناسایی و جمع‌آوری، تجزیه و تحلیل و انتقال اطلاعات را دارند .این پوشیدنی‌ها امکان ردیابی پرسنل از طریق شناسایی از طریق فرکانس رادیویی (RFID) و مشاهده بی‌درنگ همه کارکنان را فراهم کرده و اطلاعاتی را در مورد علائم حیاتی بدن یا هر نوع اطلاعات محیطی دیگر را بلافاصله در اختیار کاربر قرار می‌دهد. همچنین این تجهیزات میتوانند مشکلات ایمنی و حوادث را با محدود کردن دسترسی به مناطق بالقوه خطرناک در معدن به حداقل برسانند.

  • فناوری‌های GPS

سامانه‌های موقعیت‌یابی و ناوبری ماهواره‌ای موقعیت‌یاب جهانی (GPS) اخیراً توسط برخی شرکت‌های معدنی بر روی مته‌های چال انفجار و بیل‌های کابل برق در معادن روباز خود توسعه و پیاده‌سازی شده است. این سیستم‌های GPS تصاویر دقیق و سه‌بعدی از محل مته یا مسیرهای بیل را از طریق نمایشگر نقشه متحرک (MMD) در اختیار کاربر قرار می‌دهند. این فناوری به اپراتور اجازه می‌دهد تا مته را به دقت از سوراخی به سوراخ  دیگر هدایت کند، درجه بیل مورد نظر خود را حفظ کند یا موقعیت سطح را از یک مکان راه دور حفظ کند. یکی از نمونه‌های استفاده از سیستم‌های GPS در معادن روباز توسط AQUILA Mining Systems Ltd ارائه شده که GPS را در معادن زغال‌سنگ و سنگ آهن روباز کانادایی خود وارد کرده است.

  • دوقلوی دیجیتال

فناوری دوقلوی دیجیتال به شرکت‌های معدنی اجازه می‌دهد تا ابتکارات و نوآوری‌های مختلف را بدون خطر برای عملیات آزمایش کند. به‌عنوان مثال، یک مدل شبیه‎سازی‌شده می‌تواند تغییرات مهم فرآیندهای مربوط به انبار یا حتی تاسیسات معدنی را آزمایش کند. برخی از مزایای این فناوری در صنعت فرآوری مواد معدنی عبارتند از:

به عنوان ابزار تصمیم‌گیری-تحلیلی برای جلوگیری از هزینه‌های غیرضروری استفاده می‌شود؛

تنگناها را در فرآیند مشخص می‌کند؛

بر راندمان سنگ‌زنی، استفاده از مواد مصرفی، جریان ورودی و خروجی نیز تمرکز دارد.

  • استفاده از پهپادها در زمین‌شناسی و معدن‌کاری

در فاز اجرایی معدنی، پهپادها مزایای بسیاری دارند. امروزه یکی از بیشترین کاربردهای پهپادها در معدن‌کاری حجم‌سنجی دپوها است. مزیت این روش جدید علاوه بر دقت بالاتر به‌خصوص در دپوهای در برهم ریخته و نامنظم، مراقبت از سلامت پرسنل زمینی و جلوگیری از خطرات ناشی از تماس افراد با دپوهای باطله به‌خصوص دپوهای آلاینده در کارخانه فراوری است. در بحث ایمنی محیط کار، با استفاده از پهپادها می‌توان نیروی انسانی را از محل‌های خطرناک دور کرد. می‌توان تشخیص داد چه نقاطی از معدن‌کاری دارای ریسک بالا بوده یا چه مکان‌هایی برای حضور معدن‌کاران ایمن است. یکی دیگر از کاربردهای پهبادها دورسنجی بوده که در اکتشافات پهپادی توسعه مناسبی یافته است. سنجنده‌هایی مانند مادون قرمز، دوربین‌های هایپر/مولتی اسپکترال و لیدار فراتر از دیتاهای ماهواره‌ای برای شناسایی رخنمون‌های مواد معدنی بسیار کابردی هستند.

  • ماشین‌های خودران

ماشین‌های خودران مجهز به حسگر، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بوده که باعث افزایش سهولت و دقت معدن‌کاری بدون دخالت انسان می‌شوند. معدن‌کاری به عنوان یکی از شغل‌های پرخطر برای انسان از سال‌ها پیش، نیاز مبرم به استفاده از ماشین‌های خودران را احساس می‌کرد که در سال‌های اخیر دانش کافی برای بهره‌مندی از آن به دست آمده است. مزایای استفاده کامیون‌های استخراج  معدن و سیستم‌های حمل‌ونقل خودران و هوشمند عبارتند از:

1) کارکرد 24 ساعته، 2) اعتماد به سلامت عملیات انجام شده، 3) کاهش خطاهای انسانی، 4) افزایش 20% بهره‌وری، 5) جلوگیری از حضور نیروی کار در مناطق خطرناک و 6) بهبود مصرف سوخت تا 4% به همراه کاهش زمان بیکاری از 25 تا 50 درصد.

  • کلان‌داده

کلان‌داده، دارایی‌های اطلاعاتی یک مجموعه یا سازمان است که حجمی بالا دارند، با سرعت زیاد تولید می‌شوند، تنوع گسترده دارند و نیازمند شیوه‌های پردازش نوآورانه با هزینه‌ مناسب هستند تا بتوان از آن برای اتوماسیون فرایندها، تصمیم‌گیری و بهبود شهود و بینش در سازمان بهره گرفت. امروزه در کنار کاربردهای سلامت و بانکداری، مدیریت شهری و دیگر کاربردها، کلان‌داده در عرصه معدن‌کاری نظیر شاخه اکتشاف و ارزیابی ذخایر معدنی نیز ورود سازنده‌ای داشته است. چرا که ذخایر معدنی از جمله سرمایه‌های طبیعی هر کشور محسوب می‌شود و شناسایی و اکتشاف صحیح منابع معدنی، باعث پیشگیری از هدررفتن منابع مالی و انسانی می‌شود.

استفاده از روش‌های مختلف هوش مصنوعی مانند کلان‌داده، یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق برای ارزیابی و تحلیل اطلاعات بدست آمده در حین اکتشاف ذخایر معدنی، تاثیر بسزایی در کاهش عدم قطعیت و ریسکهای همراه با عملیات اکتشاف دارد. شایان ذکر است که معدن‌کاران پا را فراتر از اکتشاف گذاشته و در برنامه‌ریزی تولید، استخراج، حفاری و انفجار و فرآوری از کلان‌داده‌ها و یادگیری ماشین نیز استفاده می‌کنند.

  • هوش عملیاتی

هوش عملیاتی (OI) کلید ایجاد دوقلوهای دیجیتالی از معادن است .OI زمانی استفاده می‌شود که اپراتورها بخواهند بخش‌هایی از عملیات خود را دیجیتالی کرده تا بینش‌های آنی را جمع‌آوری و تصمیم‌گیری مبتنی بر داده را در سازمان خود آغاز کنند. در معادن، این موضوع به دیجیتالی کردن دارایی‌های پویا مانند کارگران، وسایل نقلیه و دارایی‌های حیاتی (شیب‌ها، سدها و…) برای تجسم رفتار آنها، جمع‌آوری این اطلاعات و ایجاد توصیه‌هایی از طریق نرم‌افزار OI که بر اساس بینش‌های تاریخی و زمان واقعی بوده، تبدیل می‌شود. این راه‌حل‌ها از اقدامات گذشته از طریق هوش مصنوعی (به طور خاص، یادگیری ماشین) درس گرفته و بنابراین می‌توانند فرآیندهای تصمیم‌گیری خود را بهبود بخشند. اگر بخش‌هایی از عملیات، سطح مشخصی از ناهنجاری را نشان دهد، یک راه‌حل OI باید بتواند هشدارها را راه‌اندازی کرده و همچنین باید به اپراتورها برای هماهنگ کردن اقدامات برای افزایش بهره‌وری کمک کند. به عنوان مثال، OI می‌تواند نظارت در زمان واقعی همه دارایی‌های مختلف معدن را برای اطمینان از کارایی و ایمنی تسهیل کرده یا به تیم‌ها کمک کند تا اثربخشی روش‌های ارتباطی خود مانند برنامه‌های تلفن همراه و دستگاه‌های دستی را به منظور افزایش بهره‌وری بهبود بخشد. راه‌حلهای OI می‌توانند داده‌ها را از هر منبع داده دریافت و تکه‌های اطلاعات را به بینش‌های جهانی و عملی تبدیل کنند.

شرکت تاپیکو (سرمایه‌گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تأمین)
  • طراحی و راه‌اندازی سیستم پایش تعمیر و نگهداری در صنایع پتروشیمی با استفاده از هوش مصنوعی (صنعت پتروشیمی خراسان)
  • طراحی و راه‌اندازی سیستم داده‌کاوی و استفاده از هوش مصنوعی در صنایع لاستیک و گروه صنعتی بارز جهت بهبود و افزایش راندمان تولید (گروه صنعتی بارز)
  • طراحی و راه‌اندازی سیستم اتوماسیون پایش گرماژ و رطوبت کاغذ در صنایع کاغذ و سلولزی و کارخانه کاغذ سازی کاوه (هلدینگ تاسیکو و صنایع سلولزی و شرکت های کاوه و چوکا)
  • طراحی و راه‌اندازی سامانه پایش و برش تسمه نقاله در صنایع لاستیک‌سازی (هلدینگ صنایع پتروشیمی PIIC و شرکت تابعه صنایع لاستیک‌سازی سهند)
  • طراحی و راه‌اندازی وضعیت پایش تجهیزات و هوشمندسازی آن به کمک هوش مصنوعی و علم داده در پتروشیمی (صنعت پتروشیمی شیمی‌بافت)
  • طراحی و ساخت دستگاه اندازه‌گیری سایش تایر بر اساس فناوری تابش و بازتابش نور (گروه صنعتی بارز)
  • طراحی و ساخت ربات در راستای ایجاد پترن بر روی تایر (گروه صنعتی بارز)
  • ساخت دستگاه سنجش غیر تماسی پروفایل سه‌بعدی تایر خودرو و اندازه‌گیری خودکار ابعاد قسمت‌های مختلف مقاطع تایر (گروه صنعتی بارز)
  • راه‌اندازی اشعه‌های سطح‌سنج واحد خمیرسازی شرکت چوکا (هلدینگ تاسیکو و صنایع سلولزی و شرکت‌های کاوه و چوکا)
  • راه‌اندازی سامانه جامع بازرسی کالا (هلدینگ صنایع پتروشیمی و شرکت تابعه تکین‌کو با نماد بورسی رتکو)
شرکت سرمایه‌گذاری سیمان تأمین
  • راهبری کوره‌های سیمان با کمک هوش مصنوعی در راستای کاهش مصرف انرژی، افزایش کیفیت سیمان و کاهش اثرات زیست‌محیطی تولید سیمان
  • مدل‌سازی و شبیه‌سازی کوره‌های سیمان CFD مدلینگ فرایند احتراق
  • آنلاین‌مانیتورینگ (پایش برخط) خط تولید
  • امکان‌سنجی استفاده از هوش مصنوعی در تهیه فرمول بهینه طرح اختلاط بتن
  • امکان‌سنجی استفاده از هوش مصنوعی در تعیین کیفیت محصولات
شرکت تیپیکو (سرمایه‌گذاری دارویی تأمین)
  • هوشمندسازی زنجیره تامین به معنای تهیه مواد اولیه، برنامه‌ریزی تولید و فروش با پایش هوشمند بازار
  • هوشمندسازی بسترهای صادرات محصولات و نیازسنجی‌های آن
  • هوشمندسازی مصرف بهینه انرژی و افزایش راندمان تولید
  • هوشمندسازی زنجیره بازرگانی در صنعت دارو
  •  هوشمندسازی بسته‌بندی‌های دارویی
  •  هوشمندسازی ناوگان توزیع دارو
  • هوشمندسازی منابع انسانی در شرکت‌های دارویی
  • نرم‌افزار جمع‌آوری و ساماندهی هوشمند داده‌های حوزه توسعه دارو در دنیا
  • نرم‌افزار هوشمند پایش بیماری‌های دام و انسان مبتنی بر خدمات GIS
شرکت میلاد سلامت تأمین اجتماعی
  • استفاده از هوش مصنوعی و ملاک قراردادن سن بیمار و سوابق ویزیت و داروهای مصرفی بیمار جهت ارجاع بهتر بیمار به متخصص مربوطه با ملاک‌قراردادن لیست انتظار بیماران پزشک جهت معرفی بیمار دارای مشکل عصبی به پزشک دارای کمترین لیست انتظار در جهت کاهش تنش
  • استفاده از هوش مصنوعی و پارامترهایی مانند اثرانگشت و تشخیص چهره جهت شناسایی بیمار و دریافت نوبت در پذیرش سرپایی
  • استفاده از ماژول‌هایی جهت اتصال سیستم HIS به ابزارهای تزریق جهت تزریق به موقع و دوز مشخص دارو به بیمار
  • سیستم مدیریت هوشمند بیمارستانی (BI)
  • سامانه ایجاد نوبت تلفنی و اینترنتی
  • استندهای نوبت‌دهی (بیمه پایه و بیمه تکمیلی)
  • ایجاد اپ‌هایی برای ارتباط با بیماران پس از ترخیص (جهت نظرسنجی، تکامل روند درمان و…)
  • هوشمندسازی بسترهای صادرات محصولات و نیازسنجی‌های آن
  • هوشمندسازی مصرف بهینه انرژی و افزایش راندمان تولید
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران
  • ربات هوشمند پایش بدنه کشتی جهت شناسایی خزه، زنگ زدگی و سایر عوامل مهم بدنه
  • مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان با نگاه تامین نیروی انسانی متخصص در تولید سامانه های تخصصی در حوزه حمل و نقل دریایی
  • مشارکت در طراحی و تولید سامانه جامع و یکپارچه خدمات مشتریان در حوزه حمل و نقل دریایی
  • عدم امکان جذب نیروی خبره و کارآمد در حوزه فناوری اطلاعات به دلیل محدودیت در پرداخت دستمزد
شرکت مدیریت توسعه انرژی تأمین (تدکو)
  • در حوزه نیروگاه دیجیتال شامل:
    الف. مدیریت عملکرد دارایی
    ب. بهینه‌سازی عملیات (بهره‌برداری و تعمیرات)
    ج. بهینه‌سازی کسب‌وکار (بازار)
  • سیستم برنامه‌ریزی منابع سازمان (ERP)
  • نرم افزار هوشمند تعمیر و نگه‌داری قطعات نیروگاه
  • نرم‌افزار آموزش هوشمند منابع انسانی
  • هوشمندسازی اندازه‌گیری خروجی‌های آلاینده نیروگاه
شرکت رفاه و گردشگری تأمین (هگتا)
  • سیستم‌های رزرواسیون مرکزی
  • سامانه‌های هوش تجاری در حوزه مدیریت هلدینگ
  • نظام هوشمند بیمه مسافران ورودی به ایران در خارج از کشور
  • راهکارهای نوین سرمایه‌گذاری برای طرح‌های توسعه‌ای و بازسازی
  • تبلیغات جذب مسافر ورودی به کشور و مقابله با ایران‌هراسی
بانک رفاه کارگران
شرکت گروه مالی صبا تأمین
رایتل
هلدینگ صنایع عمومی تأمین
  • هوشمندسازی صنعت دامپروری
  • هوشمندسازی صنعت کشاورزی از طریق مدل‌های کشت تعهدی و مشارکتی
  • هوشمندسازی کشت علوفه در محیط‌های کنترل‌شده مانند کشت هیدروپونیک
  • هوشمندسازی مصرف آب و انرژی
  • هوشمندسازی نظارت بر ارتقای ژنتیک دام
  • هوشمندسازی ارتباط با مشتریان در صنعت لوازم خانگی
  • مشارکت در توسعه استارت آپ‌های حوزه IOT و خانه هوشمند
  • همکاری در پلتفرم‌های هوشمند جهت ارتقای مشارکت مردمی در سرمایه‌گذاری و نظارت در صنایع دامپروری و کشاورزی
  • حمایت از طرح‌های دانش بنیان و فناور ارتقا ژنتیک گله
  • تجهیزات کنترل کیفیت نهاده‌ها و علوفه ورودی به دامپروری
  • ساخت داخل کمپرسور و موتور فن یخچال
  • مشارکت در تولید انرژی با استفاده از کود دامی
  • مشارکت در تولید محصولات دارای ارزش افزوده از کود دامی
  • محصولات جایگزین و مکمل تغذیه دام

تا زمان هست، درخواست بده!
4 الی 7 تیرماه 1402، 26مین نمایشگاه الکامپ

خدمت یا راه‌حلی برای این نیازها داری؟! پس بیا ارائه بده!

آدرس سالن تأمین هوشمند

غرفه‌بندی سالن

پردازنده‌‌ای برای ارتباط با زیست‌بوم نوآوری ایران

سازمان تأمین اجتماعی :
شرکت سرمایه‌گذاری تأمین (شستا) :
بانک رفاه کارگران :
شرکت گروه مالی صبا تأمین :
رایتل :
تیپیکو :
تاصیکو :
تیپیکو :
سیمان تأمین :
میلاد سلامت :
صنایع عمومی تأمین :
کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران :
مدیریت توسعه انرژی تأمین :